dinsdag 23 februari 2016

Halte 2: Negen straatjes allemaal troep



We besloten op een koude dinsdag middag, inspiratieloos door het mooie Amsterdam te gaan wandelen. Al snel besloten we ver weg van de Kalverstraat te blijven, daar is natuurlijk al erg veel van bekend. Op zoek naar iets nieuws of bijzonders besloten we de eerste straat achter de Dam in te lopen. Aan het einde van deze straat kwamen we een bijzondere winkel tegen. Namelijk de winkel Knuffels, de eigenaar hebben we een aantal vragen gesteld om meer te weten te komen over deze bijzondere winkels.

Het eerste wat je tegen komt zodra je van de dam af loopt zijn lekkere restaurants, gespecialiseerde kledingzaken en bijzondere boekenwinkels. Dit zijn een aantal voorbeelden van wat er zoal te zien valt. Maar wat voornamelijk opviel, was dat er veel zaken authentiek zijn. In de stijl van veel winkels is de romantische ouderwetse stijl terug te vinden. Zowel aan het uiterlijk van de winkels als het verkoop aanbod.

Na een minuut of 5 alleen maar recht door te zijn gelopen kun je links of rechts afslaan. Maar op straat viel mijn oog direct op de grote letters aan de overkant die het woord "knuffels" spelden. Omringd door gekleurde huizen zie ik een etalage vol met bewegende knuffels in allerlei kleuren en formaten. Vol verbazing en fascinatie sta ik als een klein kind voor de etalage te kijken. Al snel besluiten we binnen te gaan kijken. Een grote strip op de vloer gevuld met knikkers, het plafond vol met speelgoed en een glimlachende meneer achter de toonbank.

Al snel raak ik aan de praat met de eigenaar, Bruno Jonkers. Een geboren en getogen Amsterdammer. Bruno begon zijn carrière als edelsmid op 11 April 1981 in het Nederlands centrum voor ambachten (N.C.V.A) . In 1983 ging  Bruno aan de slag als zzp’er, klompenboer. Helaas werd in 1986 het N.C.V.A. gesloten mede door de Chernobyl ramp, waardoor veel Amerikanen niet meer in Europa komen. In de zomer van 1997 is Bruno samen met een studente een filiaal genaamd “knuffels” begonnen aan de nieuwe Hoogstraat.


Maar wat maakt deze winkel nou zo bijzonder? In eerste instantie dachten we dat het alleen een knuffel en speelgoed winkel was, maar door ons gesprek kwamen we erachter dat eigenlijk alles om de echte oude ambacht van een klompenboer gaat. De winkel gaat zelfs nog helemaal door naar beneden waar nog echte ambacht plaats vindt. Nou was Bruno zo aardig om ons hier een rondleiding te geven (zie video). Bruno vertelt ons dat hij het allerliefst bezig is met klompen maken. Naast klompen is Bruno ook graag bezig met de knuffels en deze laten bewegen etc. Cambodia, China en Indonesië zijn de landen waar de knuffels en het speelgoed vandaan komen. Bruno is dan ook heel erg duidelijk als het gaat om de verkoop markt tegenwoordig: “Er is bijna geen ambacht meer, negen straatjes allemaal troep.”

Bruno is ook te zien in het Amerikaanse travel programma “Reference Amsterdam”, waar de Jackson Family langs komt voor de klompen van Bruno. Ook Run DMC is in zijn winkel geweest. Wil je meer zien? Langs gaan of informatie over Bruno? www.knuffels.nl



Geschreven door:


Filmpje gemaakt door:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten