zondag 21 februari 2016

Moderne massa of bruine authenticiteit?




Amsterdam kent heel wat eeuwenoude kroegen, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Veel jongeren vermijden de historie en bezoeken de drukke discotheken in de binnenstad. Kies je voor een prachtige antieke kroeg of een moderne discotheek in de binnenstad?

Bruine kroegen beschikken over een oorspronkelijke authenticiteit. Ze voelen aan waar het heen gaat in de maatschappij. Bruine kroegen doen net dat beetje extra voor de klant waardoor hij zich serieus genomen voelt. In dit geval zou je kunnen spreken van ambachtelijkheid, liefde voor het vak.` Iedere bruine kroeg heeft zijn eigen karakter, en daarmee vaak ook een unieke klantenkring. De traditionele inrichting van de bruine kroeg doet denken aan het romantische mensbeeld. Kenmerkend van de bruine kroeg zijn de houten interieurs, bruin gekleurd door de nicotine dampen. Café Bolle Jan is een begrip voor velen. Het café is uitgegroeid tot een befaamde kroeg, en trekt publiek uit heel Nederland. Een van de oudste kroegen bevindt zich aan de Zeedijk. De kroeg "In 't Aepjen" stamt uit 1544 en is volgens kenners de oudste kroeg van Amsterdam. Bij binnenkomst waant de bezoeker zich in een 16e eeuwse herberg en dat maakt de sfeer uniek. Boven de bar staan kruiken waar vroeger de sterke drank in werd bewaard. De gigantische laag stof op de kruiken kenmerkt de historie. De barman vertelde dat het hier niet gaat om geld, maar om geroezemoes. Mensen komen hier voor een gesprek, praten over dagelijkse dingen en mopperen over de gemeente.

Het strakke design van een moderne discotheek kenmerkt de hedendaagse barbaar. Bekende designers presenteren zich als kunstenaars en proberen romantische elementen te gebruiken in hun werk. Ook hier is de suggestie dat geld niet de uiteindelijke drijfveer is, maar klopt dit wel? Discotheken zijn ingesteld op grote massa’s. Er worden dure artiesten geboekt in de hoop zoveel mogelijk publiek te trekken en een zo hoog mogelijke omzet te genereren. Het romantische levensgevoel blijft beperkt in de dure cocktails. Er wordt volop geschreven over de voordelen en nadelen van internet en sociale media. Een moderne discotheek speelt in op de hedendaagse internet cultuur door actief mee te doen op sociale media. Club Escape probeert elke donderdag zoveel mogelijk studenten te lokken met hun concept  "Reveal". Er worden bekende artiesten geboekt om zoveel mogelijk mensen te trekken. Het enthousiasme van het publiek blijkt wel uit het feit dat de edities druk bezocht worden. 

Verreweg de meeste jongeren behoren tot de ‘mainstream’. Deze jongeren zeggen dat ze nergens bij horen maar doen dit indirect wel. Ze hebben hun eigen favoriete muziek, waarin de normale romantische thema’s naar voren komen. Moderne discotheken spelen hier op in terwijl de bruine kroeg kiest voor het ideaal van authenticiteit, ‘jezelf zijn’. Bij een bruine kroeg dringt het romantische levensgevoel tot je door terwijl je geniet van een drankje.

Geschreven door:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten