donderdag 25 februari 2016

Bough Bike

De fiets is een van de kenmerken van Nederland . Het is een beroemd en berucht fenomeen; iedereen fietst, ook in Amsterdam. Met de auto is het bijna niet te doen en parkeren is heel duur, lopen duurt langer, taxi’s zijn duurder en de tram komt niet overal. Met de fiets kun je goedkoop en flexibel overal komen. Toeristen zijn verwonderd over de hoeveelheid fietsen die je letterlijk overal ziet en tegenkomt op de meeste gekke plekken.



Tegenwoordig is een fiets niet meer alleen een vervoersmiddel. Fietsen worden aangepast aan lifestyle, comfort, leeftijd, trends, enz. Ze worden ook gebruikt als kunstobject, voor designbeurzen, met de nieuwste snufjes en om een bepaald imago te laten zien.

De houten fiets op de foto's kwamen we in Amsterdam tegen. Het is een fiets die direcht opvalt omdat hij niet standaard en van staal is zoals alle andere fietsen die je tegenkomt.
De fiets is van het Banks Mansion hotel. Hij is gemaakt van hout zodat hij recyclebaar en milieu vriendelijk is. De fietsen heten "Bough bikes" en volgens het hotel zijn zij de eerste in de wereld die de fietsen aanbiedt. 'Een houten fiets met het comfort van een vertrouwde fiets' aldus hotelmanager Esther Boers van Banks Mansion over de Bough Bikes.* 
De fietsen dienen ook als imago versterker voor het hotel; ik kreeg gelijk een vertrouwelijk en goeg gevoel bij de mooie houten fietsen, die haast handgemaakt lijken en ook nog eens milieu bewust zijn. Daardoor voelt het hotel onbewust ook al goed aan omdat ze tijd en geld steken in innovaties voor maatschappelijk belang.
Banks Mansion zorgt dat de fiets nog eens extra 'romantisch' lijkt door de quote die ze voor de fietsen op hun website gebruiken: "Neem de authentieke houten fiets en geniet van de grachten zoals echte Amsterdammers dat doen."
Banks Mansion stelt de fiets dus als een romantisch voorwerp, maar deze fiets kun je zien als barbaars zien. Hij is barbaars omdat het een verandering is op de al eeuwen oude, vertrouwde fiets, het 'stalen ros'. Mensen hebben altijd hun twijfels bij veranderingen. Veranderingen zijn barbaars, mensen houden van traditie en zoals het vroeger al was en goed werkte.
Maar naar mijn mening is deze fiets ook eerder romantisch. Hij is gemaakt van hout en daardoor milieu vriendelijk. De natuur is echt iets dat bij een romantisch mensbeeld past.


  

*Rik Leonards, 26/04/2012, http://www.missethoreca.nl/hotel/nieuws/2012/4/houten-fietsen-bij-banks-mansion-amsterdam-101125193
(Kop foto van: http://www.psfk.com/2014/05/wooden-electric-bike.html)

Geschreven door:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten