zondag 28 februari 2016

Dropje in de disco






Drugs gebruiken, het lijkt tegenwoordig net zo normaal als je benen scheren, een dropje eten, je kat aaien of met je oma limonade drinken bij de Hema. Ik ging op onderzoek uit in het uitgaansleven in Amsterdam op een zaterdag avond. Waar ik na vier wijntjes toch wel een beetje vreemd gedrag begin te vertonen en de volgende dag met een flinke kater op bed lig, lijkt het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om drugs te gebruiken. Even voor de duidelijkheid: ik heb het hier niet over een jointje roken met een paar vrienden, heel hard lachen en daarna ontzettende honger krijgen. Maar het slikken, snuiven en spuiten van verschillende harddrugs. Vroeger werd alleen voor house-feesten een pilletje geslikt door (bijna) alle bezoekers, maar tegenwoordig blijkt dat je  geen kroeg of discotheek in Amsterdam meer in kan lopen zonder dat je mensen ziet die iets gebruikt hebben.

donderdag 25 februari 2016

Bough Bike

De fiets is een van de kenmerken van Nederland . Het is een beroemd en berucht fenomeen; iedereen fietst, ook in Amsterdam. Met de auto is het bijna niet te doen en parkeren is heel duur, lopen duurt langer, taxi’s zijn duurder en de tram komt niet overal. Met de fiets kun je goedkoop en flexibel overal komen. Toeristen zijn verwonderd over de hoeveelheid fietsen die je letterlijk overal ziet en tegenkomt op de meeste gekke plekken.


dinsdag 23 februari 2016

Zijdebloem

Dinsdagmiddag 23 februari 2016 zat ik in de trein van Utrecht naar Amsterdam. Met enige kennis over de romantische -en horizontale mens verliet ik het karakteristieke stationsgebouw van Amsterdam. De Amsterdamse drukte kwam meteen op me af. Gehaaste Amsterdammers die hollen naar een voor mij onbekende bestemming, ronddwalende toeristen die te pas en te onpas stilstaan om vervolgens de roodgloeiende ogen uit hun kop te staren en de jongeren die vastgekluisterd zijn aan hun telefoon en meer bezig zijn met zichzelf dan hun omgeving. Die jongeren geven overigens geen ’boeh' of ’bah’ als ze bijna onder een tram liggen, maar lopen nors door alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Misschien is het ook wel de normaalste zaak van de Amsterdamse wereld. Ik weet het niet. Goed, ik dwaal af, nu al en dit artikel is pas net begonnen. Het is alsof ik na een dagje Amsterdam de drukte mee heb genomen in mijn hoofd. Toch vind ik het heerlijk om weer in Amsterdam te mogen zijn. Overal waar je kijkt gebeurt er wat. Bewust en onbewust absorbeer ik wat er om mij heen gebeurt, zo ook vandaag.

Halte 2: Negen straatjes allemaal troep



We besloten op een koude dinsdag middag, inspiratieloos door het mooie Amsterdam te gaan wandelen. Al snel besloten we ver weg van de Kalverstraat te blijven, daar is natuurlijk al erg veel van bekend. Op zoek naar iets nieuws of bijzonders besloten we de eerste straat achter de Dam in te lopen. Aan het einde van deze straat kwamen we een bijzondere winkel tegen. Namelijk de winkel Knuffels, de eigenaar hebben we een aantal vragen gesteld om meer te weten te komen over deze bijzondere winkels.

zondag 21 februari 2016

Moderne massa of bruine authenticiteit?




Amsterdam kent heel wat eeuwenoude kroegen, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Veel jongeren vermijden de historie en bezoeken de drukke discotheken in de binnenstad. Kies je voor een prachtige antieke kroeg of een moderne discotheek in de binnenstad?

dinsdag 16 februari 2016

Vervoer in stijl





Vandaag waren we voor de tweede keer in Amsterdam op onderzoek uit naar romantisch en barbaars
Amsterdam. We kwamen aan met de trein en gingen te voet verder richting de Kalverstraat en Waterlooplein. Amsterdam staat bekend bij de toeristen als een echte “fietsstad”. Je ziet dat vrijwel iedereen in Amsterdam zich verplaatst met de fiets. Maar vandaag viel het mij in het bijzonder op dat er nog meer manieren zijn om je in stijl en gemak te verplaatsen door deze mooie stad. Natuurlijk kan je met de tram, de bus en de taxi maar dat is allemaal zo standaard. Waar mijn oog op viel waren de twee, voor mij meest duidelijke voorbeelden van barbaars en romantisch vervoer in Amsterdam. Ik heb het natuurlijk over het ritje met paard en wagen, in historische stijl en het vervoer met een moderne leenauto.